Roll20 uses cookies to improve your experience on our site. Cookies enable you to enjoy certain features, social sharing functionality, and tailor message and display ads to your interests on our site and others. They also help us understand how our site is being used. By continuing to use our site, you consent to our use of cookies. Update your cookie preferences .
Create a free account

[LFG] Polish players! D&D 3.5/5.0, Warhammer Fantasy, Star Wars, Neuroshima or another!

Witam! Poszukuję grupy polaków, z którymi mógłbym zagrać w jakiegoś erpega. Osobiście mam doświadczenie z D&D 3.5, Neuroshimą, Armiami Apokalipsy, WoW RPG, Wiedźminem, Warhammerem Fantasy oraz wieloma autorskimi systemami, ale z braku laku poznam i nowe :) . Dostępność czasową na razie zostawiam do dogadania. Pozdrawiam
Serwus szukam tez czegos w pl, chetnie poznam neuroshime lub pogram w numenere ....
Witam rodaków. Również byłbym zainteresowany grą, ale wyłącznie w postaci gracza. Już od kilku lat pełnię rolę permanentnego Mistrza Gry i chciałbym w końcu trochę pograć po drugiej stronie barykady. Spośród wymienionych przez Was systemów najbardziej interesuję mnie przetestowanie 5 edycji Dungeons&Dragons. Jeśli chodzi o systemy w które grałem, to jest ich całkiem sporo, ale najdłuższy przebieg miałem z: ADnD, DnD3, DnD3.5, DnD4, WoD (Wampirem i Magiem) i Wiedźminem: Grą Wyobraźni.
To jest już nas trzech :) Przydałoby się znaleźć w takim razie jeszcze chętnego eMGa, bo choć prowadziłem swego czasu, nie mam obecnie czasu (ni pomysłu) na scenariusz. No i ustalić w co gramy. Czytałem ostatnio trochę zasady D&D 5.0, ale nadal czuję, iż powinienem system sprawdzić najpierw w działaniu.
Wydaje mi się właśnie, że taka sesja byłaby świetnym poligonem testowym. :D Ja ciągle najbardziej się skłaniam ku 5 edycji, ale nie będę się upierać, jeśli zostanę przegłosowany. @Burry, o którą edycję Gwiezdnych Wojen chodziło ci w tytule tematu, najnowszą?
Jest w tym jakaś logika ;) Co do SW grałem tylko w wersję z 2002r. (nie wiem która to, wiem tylko że oparta na d20), ale jestem otwarty na propozycje :) Po prostu uwielbiam ten świat, mechanika ma mniejsze znaczenie.
Ja z miłą chęcią pogram lub i poprowadzę. Obecnie szukam ctx do nowych osób do grania (preferuję ludzi doświadczonych z RPG, za stary jestem na kompletnie początkujących graczy), bo pula grających strasznie mi się zmniejszyła w ostatnich latach i miewam problemy z zapełnieniem nawet 3 osobowego składu :-/. Siedzę w tym hobby od około 15 lat, znam masę settingów i mechanik. Skłaniam się ku graniu w raczej świeże (w skali świata, bo to co jest wydawane w pl to ochłapy) i mało popularne pozycje. Większość gier prowadzę na poważnie note: nie grywam ani nie prowadzę dedeków ani warhlaka, u mnie dominuje scifi, horror i urban fantasy Tu mam przygotowaną taką notkę RPGową o mnie jeśli ktoś jest zainteresowany: <a href="http://rpgwiki.cybkil.cu.cc/ludzie:ck" rel="nofollow">http://rpgwiki.cybkil.cu.cc/ludzie:ck</a> Kto chciałby u mnie pograć (tzn akceptuje sposób w jaki ja prowadzę i to czego oczekuję od grających), to proszony jest o dostarczenie info o sobie jako o graczu w podobnym stylu do tego co opisałem o sobie (przykładowy szablon minimum jest też tam na stronce). Mam obecnie wolne miejsca (z gier online) na Neuroshimę i Ex Machina (po 1), lub jeśli kto jest w zasięgu woj zachodniopomorskiego i jest skłonny dojechać to mam też Dreaming Cities otwarte. Jest też opcja że coś kompletnie nowego zacznę, jeśli wszyscy 3 będziecie zainteresowani. Terminy grania u mnie są zazwyczaj nieregularne, bo nie mogę sobie pozwolić na sztywne granie w określony dzień (gram tak z 1 grupą i to max co mam dostępne w obecnej chwili). Więc granie umawiane jest tak żeby wszystkim pasowało, co wychodzi mniej więcej raz na kwartał. Gdyby ktoś chciał prowadzić, to w co ja bym chętnie pograł: dowolny ciekawy setting na Fate lub Savage Worlds, Numenera (bo to dość nowe i ciekawi mnie co i jak w tym świecie), nowy WoD (śmiertelnicy).
No więc? Ktoś się pisze na granie?
Byłbym chętny, ale jak wcześniej napisałem wyłącznie w postaci gracza. Neuroshima i Ex Machina niespecjalnie mnie interesują, więc poczekałbym na zebranie 3 składu osób. @Cyber Killer, Prowadzenie sesji w jakim settingu by cię interesowało?
Obecnie mam największy nastrój na Aeon Wave (cyberpunk, na Fate) lub na Aliena (scifi military horror, na Storytellerze), również Jadepunk (wuxia steampunk, na Fate) który niedawno kupiłem mnie kręci, ale wypadałoby żebym najpierw podręcznik przeczytał i obmyślił co i jak, co może zająć trochę czasu. Przy czym jestem skłonny do kompromisu - jeśli się tu zgodnie dogadamy na coś innego to też poprowadzę. W sumie niekoniecznie trzej musicie być do grania, najwyżej poszuka się dalej, może kogoś z innych osób które u mnie grywają by mi udało się namówić.
1427218752

Edited 1427260609
OK, a w 2 stronę… w co Wy byście zagrali? Z postów wynika że D&D, Neuroshima i Numenera. D&D u mnie odpada, NS jest jak najbardziej możliwa (noszę się z zamiarem ponownego spróbowania poprowadzenia kampanii Zaginione miasto, po tym jak mi się team rozsypał), Burry z resztą już się zapisał do innej gry w NS u mnie; Numenera mnie też kręci, aleto raz że najpierw musiałbym kupić, dwa że poznać, więc ogółem raczej nie w tym roku. No ale chłopaki, też coś piszcie! :-) BTW: druknąłem nowe systemy: <a href="http://wstaw.org/m/2015/03/25/newrpg.JPG" rel="nofollow">http://wstaw.org/m/2015/03/25/newrpg.JPG</a> :-)
Mnie akurat Neurshima niespecjalnie kręci. Miałem kiepskie doświadczenie z tą grą parę lat temu i teraz omijam jej jak ognia. Ostatnimi czasy mam chętkę na zagranie w sztampowe heroic fantsy, ale pewnie chętni na tego typu rozgrywkę się nie znajdą. Nie jestem wielkim fanem serii Alien, ale mógłbym pograć w tym settingu, z czego jeszcze nie zdarzyło mi się korzystać z systemu Storyteller. Coś ze Świata Mroku też bym strawił. Niem mam też nic przeciwko Gwiezdnym Wojnom, lub innym popularnych uniwersach, które można by przenieść na PnP za pomocą jakiś uniwersalnych systemów.
Zazwyczaj nie ma czegoś takiego jak kiepskie doświadczenie z grą, jest tylko kiepskie doświadczenie z danym mistrzem gry. Ofc niektóre gry skłaniają do określonego stylu prowadzenia, przez co u większości MG może być bardzo podobnie, ale uważam że jak się solidnie przedyskutuje to w jaki sposób chce się grać to na prawie każdym systemie/mechanice/settingu można dobrze się bawić. Anyway, nie chcesz NS, to nie zmuszam. Sztampowe fantasy - mam high fantasy dungeon crawl (na D6 Core) (będzie bardzo sztampowe i bez żadnej porywającej fabuły) czekający na umówienie terminu z graczami, tam mi się 1 osoba wysypała, ale nie planowałem dołączać nikogo nowego na to miejsce. Jeśli to by Tobie odpowiadało to mogę Cię tam dorzucić jeśli pozostali gracze będą również za. (zwykle dungeon crawli nie prowadzę, to pierwszy taki od kilku lat u mnie) Star Wars… to jest podchwytliwe. Setting jest dość powszechnie znany, ja sam uważam się za fana, ale nie dam głowy czy znam wszystkie elementy świata na wylot, więc mogą się trafić jakieś dziury czy sprzeczności (tym bardziej, że z książek SW nic nie czytałem). Ze znanymi settingami jest taki właśnie problem, że należy je prowadzić tylko jeśli MG czuje się bardzo pewny swojej wiedzy, bo jeśli w trakcie sesji palnie jakąś gafę i gracze to zauważą to zepsuje to zabawę. Świat mroku jako taki z wampirami, wilkołakami itd opartymi na tym co White Wolf wydał u mnie nie występuje. Używam mechaniki (która jest bardzo dobra!) do grania w różnych settingach. Jestem w trakcie czytania God Machine Chronicle - to setting do Świata mroku w klimatach supernaturalnego horroru i konspiracji (coś jak mity cthulhu). Szalenie fajny setting, rozszerza też mechanikę o element utraty poczytalności (którego nie było w bazowym nWoD), więc na pewno będę go prowadził, ale jeszcze nie dzisiaj. ETA: jesień 2015 Inne popularne światy - jestem bardzo za, tylko pytanie "co?" :-) Mam też chęć na poprowadzenie jakieś przygody w klimatach pulp (tj pokroju Indiana Jones czy Tomb Raider, lata międzywojenne, starożytne ruiny, naziści, high action, itd) na tri-stat albo na d6 - jak się na takie coś zapatrujecie?
Naprawdę spodobał mi się pomysł sesji opartej na pulp magazine. :) Jakby co, to się ta to piszę, jeśli znajdą się inni chętni.
1427431847

Edited 1427467853
Cool, dobrze że do czegoś zaczynamy zmierzać tutaj. Jeszcze kwestia mechaniki - do wyboru Tri-Stat dX (mało kulania i obliczeń w trakcie gry, podejście storytellingowe, proste zasady) albo WEG D6 (sporo kulania i trzeba troche policzyć podczas grania, bardziej złożone zasady). Ja się dobrze czuję z obiema tymi mechanikami, pytanie co tutaj jest bardziej preferowane? edit: Zapomniałem dodać że jeszcze jest do wyboru Fate. (mało złożona mechanika, mało kulania, ale bardzo nastawiona na duży udział graczy w tworzeniu świata gry) To by mogło się całkiem fajnie sprawdzić przy takiej pulpowej grze.
1427954166

Edited 1427954184
OK, skoro nikt się za wiele dalej nie odzywa to pora wyłożyć kawę na ławę! <a href="http://rpgwiki.cybkil.cu.cc/sesjeck:zakonczyc" rel="nofollow">http://rpgwiki.cybkil.cu.cc/sesjeck:zakonczyc</a> zapisy bezpośrednio u mnie, lub w commentach na powyższej stronie sesji - macie prio, tzn do końca tygodnia nie będę ogłaszał tej gry innym ludziom z którymi gram, więc możecie zająć miejsca (Yomin :-) ) przypominam tylko o podesłaniu do mnie info o sobie jako o graczach, np wg tego schematu
@Cyber Killer, do poprzedniego Twojego posta nie odnosiłem się, bo nie mam preferencji jeśli chodzi system. Gdzie podesłać to krótkie memo o sobie?
Może być na private message tutaj na roll20.
@Yomin - jesteś zainteresowany tym graniem czy nie? Puściłem info do innych osób o tej grze, ale trzymam miejsce dla Ciebie zarezerwowane :-)
Jestem, wybacz opóźnienie w wysyłce tego memo. Pochłonęły mnie sprawy związane ze Świętami Wielkanocnymi i miałem mało okazji, by przysiąść przy komputerze.
OK, rozumiem.